Date actuale

Situația actuală cu privire la răspândirea polenului de ambrozia

La nivel internațional

În context internațional, alergia la ambrozia este de mult timp o problemă majoră de sănătate publică, având o incidență și prevalență diferite, în funcție de regiunea geografică. Sensibilizarea alergică se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate. În SUA se estimează că între 10 și 26% din populație este afectată (Arbes et al, JACI 2005), ceea ce generează costuri pentru diagnosticare și tratament de aproximativ 21 miliarde $/an (Ziska et al, PNAS 2011). În Europa, frecvența sensibilizării la ambrozia înregistrează variații extreme între țări (Burbach et al, Allergy 2009), de la 2,4% în Europa de Vest, la 50% în Europa de Est, cu o valoare medie de aproximativ 10%, iar prevalența sa crește îngrijorător (Tosi et al, Swiss Med Wkly 2011). Costurile estimate pentru diagnosticare și tratament în UE sunt de până la 714 milioane €/an. Conform datelor OMS, impactul ambroziei asupra sănătății în țările asiatice este mai puțin semnificativ decât în Europa și America de Nord. În Japonia cea mai frecventă cauză de rinoconjunctivită alergică (pentru 10% din populație) este polenul de cedru japonez, urmat la distanță de cel de chiparos, ierburi, ambrozia și pelin.

map-307534_1280

În România

Pentru România există doar statistici la nivel regional privitoare la răspândirea polenului de ambrozia și la numărul de pacienți alergici la acesta. Perioada de maximă concentrație atmosferică a polenului de ambrozia este în lunile august – septembrie, dar polenul este prezent în aer pe o perioadă mult mai lungă, începând cu jumătatea lunii iulie și până târziu în octombrie, în funcție de condițiile climaterice (Fig. 1). Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane (Bullock, James. Assessing and controlling the spread and the effects of common ragweed in Europe. 2012), majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate (Leru et al, Ambrosia facts – Romania, SMARTER Report, COST Action FA1203, 2013). Din populația expusă, aproximativ 450.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, care în timp evoluează spre astm.

În județul Timiș

În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere (Fig. 2). Dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2016 (n = 8717 pacienți), 44,64% au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită sau astm alergic indus de aeroalergene, având următorul profil alergologic:

  • Polisensibilizare – la majoritatea pacienților (61,90%), dintre care aproximativ 60% cu sensibilizare inclusiv la polenul de ambrozia.
  • Monosensibilizare – la 38,10% din cazuri, dintre care 40% cu sensibilizare la ambrozia, reprezentând cea mai mare categorie de pacienți monosensibilizați (Fig. 3, 4).
    • Prevalența anuală a sensibilizării la ambrozia s-a menținut la nivel înalt de-a lungul întregii perioade de studiu (Fig. 5).
Fig. 3 Pacienți polisensibilizați și monosensibilizați în 2008 - 2016
Fig. 4 Pacienți sensibilizați la ambrozia din totalul pacienților alergici în 2008 - 2014
Fig. 5 Distribuția pacienților monosensibilizați în 2008 - 2016
Fig. 2 Tendința alergiilor respiratorii în zona de vest a României în 2008 - 2016