Boala alergică

Diagnosticul și tratamentul alergiei la ambrozia

Diagnosticul alergiei la ambrozia

Diagnosticul de rinoconjunctivită alergică și astm alergic induse de ambrozia se bazează pe anamneza exactă a pacientului, mai ales cu privire la sursele potențiale de expunere și simptomele cauzate de inflamația mucoasei nazale și de hiperreactivitatea bronșică.

Rinoconjunctivita alergică la ambrozia se manifestă prin strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar astmul prin episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing, simptome care se corelează cu sezonul polinic și pot persista și după acesta.

Principalul test clinic utilizat în practică este testul prick cutanat cu extracte alergenice, la care se pot adăuga și alte investigații, ca provocarea nazală și spirometria. Testele de laborator permit identificarea alergenelor responsabile pentru sensibilizare și reactivitate încrucișată, prin determinarea nivelului IgE seric specific pentru alergenele relevante.

Tratamentul alergiei la ambrozia

Abordarea terapeutică este complexă și trebuie să includă:

Evitarea expunerii la polen poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic. Limitarea răspândirii ambroziei este o provocare semnificativă la nivel european și poate fi efectuată prin diverse metode, cum ar fi utilizarea ierbicidelor, cosit sau plivit. Această abordare are șanse mici de success în zonele cu concentrații mari de polen.

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia este reprezentat de mai mulți agenți disponibili pentru administrare sistemică și topică, agenți reprezentați tradițional de antihistaminicele H1 de a doua generație (nesedative) și corticosteroizii topici. Clasele terapeutice principale pentru astmul alergic indus de ambrozia sunt corticosteroizii inhalatori (ICS) și beta2-agoniștii. Totuși, terapia simptomatică asigură un control bun al bolii la mai puțin de 50% din pacienți și are efecte secundare semnificative, ca somnolență, vertij, xerostomie (antihistaminicele), precum și senzație de arsură și uscare a mucoasei nazale, epistaxis (glucocorticoizii). Propunerile de tratamente simptomatice care vor fi introduse în clinică cuprind antagoniști selectivi ai receptorilor H3, antagoniști ai receptorilor leucotriena B4 și antagoniști selectivi ai receptorilor DP2.

Imunoterapia alergen-specifică (SIT) este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. SIT poate ameliora semnificativ simptomele, scăzând necesitatea medicamentelor simptomatice, și oferă, în același timp, protecție pe termen lung, prevenind dezvoltarea astmului la persoanele cu rinoconjunctivită alergică instalată. Tradițional, SIT s-a administrat pe cale subcutană (SCIT), dar recent imunoterapia sublinguală (SLIT) a câștigat tot mai mult teren. Se recomandă administrarea SIT pentru cel puțin 3 până la 5 ani, pentru a induce un răspuns imun puternic împotriva alergenelor și a conferi protecție pe termen lung. Studii recente au evidențiat că pentru SCIT complianța este semnificativ mai mare decât pentru SLIT (Egert-Schmidt et al, 2014).

  • SCIT constă în administrarea unei serii de injecții, pornind de la o doză foarte mică de alergen și crescând treptat doza până la atingerea unui platou sau a dozei de întreținere. Rapelurile se administrează la intervale de 4-6 săptămâni, timp de 3-5 ani.
  • SLIT constă în administrarea zilnică, sublinguală, de preparate alergenice sub formă de picături sau tablete (disponibile din 2014) pentru o perioadă de 3-5 ani.

În prezent, majoritatea produselor SIT se prepară din extracte alergenice insuficient caracterizate, totuși, pe măsură ce tot mai multe molecule alergenice sunt caracterizate structural, este posibil să se producă molecule alergenice recombinate și sintetice, bine caracterizate, precum și alergene conjugate și vaccinuri genetice. Este posibilă ameliorarea SIT prin administrarea de omalizumab sau adjuvanți (cu activitate de agoniști ai receptorilor toll-like), terapii celulare (celule stem care exprimă alergene, celule T reglatoare modificate, celule Th1 modificate), administrarea pe căi alternative (intralimfatică, epicutană) și imunizarea pasivă cu anticorpi alergen-specifici. SIT nu reprezintă deocamdată o vaccinare profilactică pentru prevenția sensibilizării alergice. Această abordare nouă a cercetării în domeniu, deși încă într-o fază timpurie, ar putea reprezenta o schimbare semnificativă de paradigmă (fig. 7). Este evident că terapia profilactică poate fi un beneficiu major, care nu ar fi limitat doar la tratamentul pacienților alergici, ci ar putea chiar preveni alergia, oprind astfel epidemia de alergii care își continuă expansiunea la ora actuală.

Fig. 1. Conceptul de cercetare INSPIRED - Modificat după: Valenta R, Campana R, Marth K, Van Hage M. Allergen‐specific immunotherapy: from therapeutic vaccines to prophylactic approaches. Journal of Internal Medicine. 2012;272(2):144-57